BRATISLAVA. Dňa 5. novembra 2009 sa konalo 9. tohtoročné zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu /ďalej len AK RPR/. AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posudzovala 6 sťažností na reklamu, či nedošlo k porušeniu Etického kódexu.

AK RPR na svojom zasadnutí prijala nasledovné nálezy:

Reklamné kampane, ktoré sú v rozpore s Etickým kódexom:

Inzercia „GS CondroFORTE Comfort“,  zadávateľ: Green-Swan Pharmaceuticals SR, s.r.o.

Konkurenčná sťažnosť spoločnosti WALMARK, spol. s .r.o. na reklamu produktu GS Condro Forte Comfort, doplnku výživy na kĺby spoločnosti Green-Swan Pharmaceuticals SR, s.r.o.

Sťažovateľ sa sťažuje na skutočnosť, že v reklame sa uvádza, Condro Forte Comfort je jediný prípravok medzi výživovými doplnkami na kĺby v SR s mimoriadnou, klinicky preukázanou účinnosťou, pričom to nie je pravdou.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov dospela hlasovaním k záveru, že sťažnosť je opodstatnená  a predmetná kampaň „GS CondroFORTE Comfort“, zadávateľa „Green-Swan Pharmaceuticals SR, s.r.o.“ je v rozpore s ustanovením Časti II., bodu 4.4. písm. a) Etického kódexu.

V reklame na GS Condro Forte Comfort odznelo zavádzajúce tvrdenie, že ide o „Jediný prípravok na kĺby v SR s mimoriadnou, klinicky preukázanou účinnosťou“. Toto tvrdenie nie je pravdivé, pretože nejde o jediný produkt, ktorý je na trhu dostupný - v ponuke sú aj iné produkty, ktorých účinky boli klinicky testované s úspešným výsledkom.

Reklamné kampane, ktoré nie sú v rozpore s Etickým kódexom:

Printová, billboardová a internetová kampaň „11. septembra ste boli medzi prvými...“, zadávateľ: Televízia TA3

- C.E.N. s.r.o.

Predmetom sťažnosti fyzickej osoby bola kampaň televízie TA3, pričom podľa sťažovateľa je neetické, že na ľudskom nešťastí stavia televízia svoju reklamu. AK posudzovala printovú, billboardovú a internovú reklamu.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov dospela hlasovaním k záveru, že sťažnosť nie je  opodstatnená a printová, billboardová a internetová kampaň  zadávateľa  Televízia TA3 nie je v rozpore s Etickým kódexom reklamy.

Reklamná kampaň televízie TA3 komunikuje aktuálnosť a rýchlosť spravodajstva, ktorá je nosným pilierom vysielania, keďže ide o spravodajskú televíziu. Reklama využíva viac motívov na dokumentovanie pohotovosti a aktuálnosti informácii, jedným z nich boli udalosti z 11.septembra. Motív však nie je využitý bulvárnym spôsobom, ale na pripomenutie začiatku vysielania televízie. Takisto samotný  vizuál danej reklamy pôsobí neutrálne.

TV kampaň „Grand Scénic“, zadávateľ: Renault Slovensko, spol. s.r.o.

Sťažnosť  fyzickej osoby sa týkala TV reklamy automobilky Renault, v ktorej sa podľa sťažovateľa propaguje jej model Grand Scénic spôsobom ponižujúcim model tradičnej rodiny.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov dospela hlasovaním k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená a kampaň „Grand Scénic“ , zadávateľa Renault Slovensko, spol. s.r.o. nie je v rozpore s Etickým kódexom reklamy.

TV spot využíva prípustnú reklamnú nadsádzku a storyline sa nevyjadruje k modelu rodiny, ale slúži na ilustráciu kvalít a vlastností propagovaného modelu auta, pričom popisuje humorným spôsobom situáciu, ku ktorej by mohlo dôjsť pri tomto type vzťahov.

Internetová a printová kampaň "Po 3. minúte voláte v sieti 02 zadarmo“, zadávateľ: Telefónica O2 Slovania, s.r.o.

Sťažnosť fyzickej osoby sa týkala internetovej a printovej  spoločnosti Telefónica O2 Slovakia, s.r.o.“ Po 3. minúte voláte v sieti 02 zadarmo“. Podľa sťažovateľa je táto reklama zavádzajúca tvrdením, ktoré je podmienené aktivovaním balíka umožňujúceho túto ponuku.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov dospela hlasovaním k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená a predmetná reklama "Po 3. minúte voláte v sieti 02 zadarmo“ zadávateľa: Telefónica O2 Slovania, s.r.o. nie je v rozpore s Etickým kódexom reklamy.

Reklamná kampaň k uvedenému benefitu pri kombinácii využívania programu O2 Fér s aktivovanými Extra balíčkami je komunikovaná spolu s informáciou o platnosti tejto výhody po prevolaní minút z Extra balíčkov, čo vyplýva jednak z reklamných materiálov, ale je uvedená presne aj v cenníku O2 Fér. Z obsahu kampane jednoznačne vyplýva spôsob využitia predmetnej výhody.

12.12.2014

Tlačová správa z 9. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu v roku 2014   BRATISLAVA. Dňa 04. 12. 2014 sa...

21.11.2014

Tlačová správa z 8. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu v roku 2014   BRATISLAVA. Dňa 13. 11. 2014 sa...