Tlačová správa  z 1. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu v roku 2020

BRATISLAVA. Dňa 30. 01. 2020 sa konalo 1. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na dve reklamy s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).

AK RPR prijala na svojom zasadnutí nasledujúci nález:

TV spot: „ H&M Vianoce 2019“, zadávateľa: H&M Hennes & Mauritz SK s.r.o.
Rada zaevidovala sťažnosti od dvoch fyzických osôb voči vianočnému televíznemu spotu, zadávateľa H&M Hennes & Mauritz SK s.r.o. Sťažovatelia poukazujú na scénu, v ktorej sa homosexuálny pár bozkáva. Prvý sťažovateľ má za to, že reklama má negatívny vplyv na maloletých a je pohoršujúca. Druhý sťažovateľ považuje predmetné zobrazenie za nedôstojné, nevhodné a urážlivé.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosti nie sú opodstatnené. TV spot: „H&M Vianoce 2019“, zadávateľa: H&M Hennes & Mauritz SK s.r.o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

V predmetnom prípade sa AK RPR nestotožnila s názormi sťažovateľov. Reklama pracuje s motívom predvianočného obdobia a vianočných sviatkov, ktorý je využitý na pozadí rozličných scén z reálneho života ľudí bez ohľadu na rasu, farbu pleti, či pohlavie alebo vek. Jednotlivé scény, v ktorých vystupujú rozliční účinkujúci spája akoby radosť a tešenie sa z predvianočného času doplnené rôznymi scénami, ktoré približujú normálne a bežné aktivity ľudí pred vianočnými sviatkami. Je pravdou, že súčasťou niektorých scén sú aj viaceré zábery, ktoré zachytávajú bozky, bozkávanie. Predmetné zobrazenia, sú však decentné a v kontexte celého príbehu reklamy. Reklama podľa AK RPR neobsahuje také vyobrazenia, ktoré by boli porušujúce všeobecné normy mravnosti či slušnosti a ani neobsahuje prvky znižujúce ľudskú dôstojnosť. V tomto kontexte posudzuje AK RPR aj pohlavie účinkujúcich. Súčasťou nediskriminačného prístupu k menšinám je aj všeobecná akceptácia mravnosti a slušnosti toho, čo je mravné a slušné vo väčšine. Opak by práve znamenal diskriminačný prístup, ktorý nie je v súlade s právom na ľudskú dôstojnosť. V súvislosti s možnou konfrontáciou reklamy maloletými osobami je AK RPR toho názoru, že reklama nemá  negatívny dopad na maloleté osoby, naopak je príkladom tolerancie k rôznym spoločensky akceptovateľným vzťahom v kontexte vianočných sviatkov. V reklame nie je vyobrazené správanie, ktoré by bolo nejakým spôsobom poburujúce, či malo pohoršovať, a preto ju vyhodnotila ako neporušujúcu Kódex.

17.6.2020

Tlačová správa z 5. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

BRATISLAVA. Dňa 28. 05. 2020 sa konalo 5. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán...

21.5.2020

Raňajky s reklamou: Prečo by značky mali robiť dobro? Je goodvertising iba póza alebo má zmysel aj pre biznis?

Milí priaznivci Raňajok s reklamou,   pozývame Vás na ďalší event zo série...